Behandling av Tannkjøttsykdom og Periodontitt i Oslo
Hva er tannkjøttsykdom? (Periodontitt)
Tannkjøttsykdom, også kalt periodontitt eller pyrea på tannlegespråket, er en betennelse i tannkjøttet som kan påvirke vev og beinstrukturen rundt tennene. Sykdommen kan ramme alle, men oppstår hyppigere jo eldre man blir.
Sykdommen forårsakes av bakteriene som finnes i plakk. Daglig tannpuss, bruk av tanntråd og jevnlige tannlegebesøk er derfor viktig for å unngå at det bygges opp mye plakk på tennene.
Sykdommen kan forverre seg med tiden om man ikke setter i gang riktig behandling. I verste fall kan tannkjøttsykdommen føre til tannløsning ved at tannfestet løsnes. Det er derfor viktig å oppsøke tannlege snarest om man opplever problemer med tannkjøttet.
Symptomer på tannkjøttsykdom
Symptomer på tannkjøttsykdom kan være vanskelig å oppdage i startfasen, og derfor går det ofte lang tid før pasienter i det hele tatt vet at de bør oppsøke tannlege. Vi anbefaler derfor å dra på årlige tannlegeundersøkelser, slik at man tidlig kan få avdekket potensielle symptomer på tannkjøttsykdom.
Du bør oppsøke tannlege om du opplever:
- Rødt eller hovent tannkjøtt
- Blødninger fra tannkjøttet ved bruk av tannbørste eller tanntråd
- Vedvarende dårlig ånde eller vond smak i munnen
- Infeksjon rundt tennene
- Tenner som er løse
- Tannkjøtt som trekker seg oppover
- Forandringer i hvordan tennene passer sammen når du biter
Mer-klinikken
Vår spesialkompetanse
Kosmetiske behandlinger
Oralkirurgi
All-on-4-behandlinger
Endodonti/
rotfylling
Kjeveortopedi/
tannregulering
Periodontitt-behandling
Behandling i narkose
Pasienter med tannlegeskrekk
Behandling av tannkjøttsykdom
Ved hjelp av en klinisk undersøkelse kan vi avdekke om du har tannkjøttsykdom eller ikke. Viser det seg at du har blitt utsatt for et bakterieangrep, vil tannlegen ved hjelp av moderne utstyr gjennomføre en dyp rens av tennene dine. Dette gjøres i flere omganger, slik at alt av bakteriebelegg blir fjernet.
Dersom tannkjøttsykdommen har utviklet seg over lang tid, og tennene dine er svært utsatte, kan tennene miste festet og bli løse. Da kan det være nødvendig å trekke, og erstatte den utsatte tannen med en tannbro. Tannlegen din vil avgjøre om dette er nødvendig.
Etter behandling hos tannlegen er det viktig å huske på at du må fortsette med forebyggende behandling på egen hånd, slik at tannkjøttsykdommen ikke kommer tilbake. Egenhygiene er den viktigste og mest effektive forebyggende behandlingen. Puss tennene grundig både morgen og kveld, og bruk tanntråd for å rense mellomrommene mellom tennene. Tannlegen vil gi deg råd om hvordan du best mulig tar vare på tannkjøttet ditt etter en vellykket behandling.
Mistenker du at du har tannkjøttsykdom?
Bestill time i dag, så hjelper vi deg!